Ostoskorissasi on:
0 tuotetta

 
 
 
 
 
 
 
 

Arktisia matkakuvia / Pohjankävijöiden merkintöjä

dokumentti
Kesto 1 h 45 min

Arktisia matkakuvia  /  Pohjankävijöiden merkintöjä

su 20.10.2019 klo 14:00 Osta liput (10€ / 8€)

Arktisia matkakuvia

Dokumenttielokuva 38 min, kuvaus ja toteutus Sakari Pälsi. Rahoitus: Suomen muinaismuistoyhdistys 1917.

Vuonna 1917 suomalainen tutkimusmatkailija Sakari Pälsi (1882–1965) matkusti Koillis-Siperiaan mukanaan elokuvakamera ja 4000 metriä filmiä. Hän kuvasi siellä vuosina 1917–1919 elokuvan Arktisia matkakuvia sekä otti runsaasti valokuvia. Matkalta syntyivät myös kirjat Pohjankävijän päiväkirja ja Arktisia kuvia. Valkokankaalla nähtiin mm. alkuperäiskansa tšuktšien käsityöläisiä valmistamassa luuveistoksia, peurannahkateltan rakentaminen, mursunsuolisadetakin valmistus, uhritoimituksia ja alueen kalastusta ja arkielämää. Sensaatiomaisen elokuvan Suomen ensi-ilta oli vuoden 1919 loppupuolella. 1930-luvulla filmikelat katosivat, kun toimelias Pälsi oli jo muissa töissä ja Siperian-filmien arkistointi unohtui. Ne löytyivät Hankkijan talon ullakolta 1975 ja restauroitiin Suomen Elokuva-arkistossa 1976–78. Uusi digitaalinen kopio kameraoriginaalista valmistui Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa (KAVI) vuonna 2015.


Pohjankävijäin merkintöjä

Dokumenttielokuva 58 min, käsikirjoitus ja ohjaus Kira Jääskeläinen, kuvaus Joona Pettersson, Leikkaus Mervi Junkkonen, Äänisuunnittelu Janne Jankeri, Tuotanto Jouko Aaltonen, Illume Oy 2019.

Sata vuotta myöhemmin ohjaaja Kira Jääskeläinen palaa Pälsin jäljissä Beringin salmelle. Uuden sekä vanhan filmimateriaalin, Pälsin muistiinpanojen ja paikallisten ihmisten avulla elokuva kertoo tšuktšien ja Siperian eskimoiden kiehtovasta mutta myös uhanalaisesta maailmasta eilen ja tänään. Jääskeläinen on työskennellyt Tšukotkalla vuodesta 2005 lähtien ensin tutkijana ja sitten elokuvantekijänä. Tagikaks- olimme valaanpyytäjiä valmistui vuonna 2012. Pohjankävijäin merkintöjä on hänen toinen Beringin salmella tekemänsä elokuva. Se on kiertänyt kansainvälisillä festivaaleilla ja palkittu sekä Pärnun elokuvafestivaaleilla että Anadyrin kansainvälisillä arktisen elokuvan festivaaleilla.


 
 

Meillä käy myös:

Kulttuurisetelit

Kulttuurisetelit

Edenred -virikeseteli

Edenred -virikeseteli

E-Passi

E-Passi